Sortiment

Teknikarvs filmer

Teknikarv erbjuder följande videofilmer, alla på DVD. Enhetsporto till privatpersoner inom Sverige på 35 kr tillkommer på alla beställningar.

Egenproducerade förarplatsfilmerna finns under egen flik: Förarplatsfilmer - Cabride

  Kiruna museispårväg (bestnr TAM01)
Det är en film om sista trafikdagen på museispårvägen i Kiruna. Föreningens nionde säsong år 1993 blev den sista. Vikande skara aktiva och svårigheter att få ha kvar anläggningen på samma plats gjorde nedläggningen oundviklig.

Längd 20 min

DVD: 149 kr + porto
Erbjudande för privatpersoner: 49 kr om du samtidigt köper en annan film till fullpris. FÅ EXEMPLAR KVAR.

 

  Godståg till Torsby (bestnr TAM02)
En film från den tiden då godstågen gick på hela Fryksdalsbanan. Det som för drygt 10 år sedan var en nutidsdokumentär har snabbt blivit historia. Följ med på ett godståg från Kil till Torsby draget av SJs T44-lok nr 337. På vårvintern 1992 får vi se växling på station, följa med från loket stora delar av sträckan och se tågmöten med Värmlandstrafiks motorvagnar.

Längd 50 min.

DVD: 119 kr + porto

 

  Motordag på Sveriges Järnvägsmuseum (bestnr TAM05)
Välljudande motorlok lockade stora skaror till Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle när en motordag arrangerades. Sex olika mullrande diesellok visades upp tillsammans med bandtraktorer, lingrävare och tändkulemotorer.
Filmen är alltså inspelad på Sveriges Järnvägsmuseums arena Gävle som var den dåvarande benämningen på museet.

Längd 40 min.

DVD: 119 kr + porto

  Tåg 150 på Sveriges Järnvägsmuseum (bestnr TAM06)
Film om evenemanget Tåg 150 på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle i september 2006. En film med fokus på tågtrafiken vid evenemanget, från de äldsta ångloken till de modernaste motorvagnarna.

Längd ca 95 min + fyra bonusfilmer på 35 min tillsammans.

DVD: 149 kr + porto

  10 år på spår i Ängelholm (bestnr TAM07)
Banmuseet i Ängelholm öppnades 1998. 10 år senare firade man jubileum med evenemanget ”10 år på spår”. Höjdpunkten var ånglokskörningarna med B nr 1038 på linjerna runt Ängelholm och över Hallandsåsen.

Längd 45 min + två bonusfilmer på 65 min tillsammans.

Filmen är alltså inspelad på Sveriges Järnvägsmuseums arena Ängelholm.

DVD: 119 kr + porto

TAM10 Snöyra på NKLJ, TAM11 Avskedsresor på NKLJse separat flik om NKlJ

  Expedition Kilvamma (bestnr TAM21)
Ett av de större lokhusen med beredskapsdiesellok låg i Kilvamma på Inlandsbanan. Flera järnvägsföreningar samarbetade för att ta ut de åtta T21-loken och transportera dem till sina nya ägare ute i landet.

Längd 100 min

DVD: 119 kr + porto
Expedition Gårdsjö (bestnr TAM22)
Beredskapsdiesellok stod uppställda på platser över nästan hela landet. I Gårdsjö väster om Hallsberg stod fyra V3-lok. För att ta ut dem krävdes att man byggde nya spår till lokhuset. Expedition genomfördes helt av BJs.

Längd 60 min + två bonusfilmer på 35 min tillsammans.

DVD: 119 kr + porto

 

Södra Bohusbanan 100 år (bestnr TAM26)
Södra Bohusbanans 100-årsjubileum firades i augusti 2007 med flera extratåg mellan Göteborg och Uddevalla. Jubileumsdagen arrangerade av Bergslagernas järnvägssällskap, Västtrafik, hembygdsföreningar och Banverket.

Längd 55 min.

DVD: 199 kr + porto
Erbjudande för privatpersoner: 149 kr om du samtidigt köper en annan film till fullpris. Denna film är ett handfull exemplar kvar av.

Lysekilsbanan 100 år (bestnr TAM27)
Lysekilsbanans 100-årsjubileum firades i juli 2013 med veterantåg från Bergslagernas järnvägssällskap. Både ånglok och ellok användes till att dra veterantåg mellan Munkedal och Lysekil där det sällan går persontrafik.

Längd 70 min.

DVD: 149 kr + porto

 

Far som farfar - Varberg-Borås-Herrljunga (bestnr TAM28)
Far som farfar blev ett arrangemang som lockade många människor att åka veterantåg mellan Varberg och Herrljunga. Brandrisken gjorde också att diesel- och ellok fick hjälpa ångloken med de långa tågen.

Längd 95 min.

DVD: 119 kr + porto

 

TAM30 Linbanan del 1 - En resa längs linbanan – se separat flik om linbanan Forsby–Köping
TAM31  Linbanan del 2 - Banan och tekniken
TAM32 Linbanan del 3 - Kalklinbanans vecka
TAM34 Bygget av linbanan Forsby–Köping
TAM35 Cement

  Sista ångtåget på gamla Haparandabanan (bestnr TAM36)
Luleå–Haparanda 40 mil torde väl ha varit längsta ångtågsresa 2010. Att det varit få ångtågsresor i Norrland senaste åren märktes tydligt när biljetterna såldes ut över en månad innan resan genomfördes. Över 500 resenärer hade tagit chansen och åka ångtåg på ”gamla Haparandabanan” innan den läggs ned och ersätts av ny sträckning. Det var Bergslagernas järnvägssällskap (BJs) tillsammans med Malmbanans vänner (MBV) som körde den bejublade resan. Teknikarv tillsammans med Eisenbahn-Romantik var på plats och filmade.

Längd 115 min

DVD: 149 kr + porto
  Parallellkörning Västkustbanan (bestnr TAM37)
En unik körning med dubbla tågsätt, med två ånglok vardera på dubbelspåret söderut från Göteborg till Halmstad i bästa sommarväder. Persontåget drogs av B-loken SJ B nr 1037 och BJ B3 nr 130. B nr 1037 hade året innan tagits ut från ett beredskapsförråd på Malmbanan och gjorts driftduglig av BJs. Detta blev premiärturen för loket som varit avställt i flera årtionden. BJs historiska godståg bestod av 34 äldre godsvagnar i äldre målning och märkning. Detta tåg drogs av SJ E2 nr 1333 och 935. E2 nr 935 tillhör Järnvägssällskapet Åmål–Årjängs Järnväg, JÅÅJ.

Längd 115 min

DVD: 149 kr + porto

 

  MTAB Dm3 norr om Polcirkeln (bestnr TAM60)
En film om Norra Malmbanan och en av världens kraftigaste loktyper, Dm3, har under närmare 40 år dragit malmtågen mellan Kiruna och Narvik. MTAB (Malmtrafik i Kiruna AB) kör malmtåget åt sitt moderbolag LKAB. Denna film är till stor del filmad inför den planerade slopningen av Dm3-loken, då de fortfarande nästan ensamma stod för malmtågstrafiken på Norra Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Därefter är filmen utökad med mera material om Dm3-, El15-, T44- och T46-loken, samt om malmvagnarna.

Längd 105 min

DVD: 149 kr + porto
  Scener från Malmbanan (bestnr TAM61)
Malmbanan filmad 1993 och 1996, främst på norra delen Kiruna–Narvik. I filmen visas malmtåg dragna av svenska Dm3- och norska El15-lok, persontåg dragna av Rc-lok, arbetståg dragna av ett T43-lok och växling med T46-lok. Det mesta är filmat i vackert vinterlandskap.

Längd 60 min

DVD: 149 kr + porto
  Ellok Dm3 drar Iron Ore Explorer  (bestnr TAM65)
En resa efter det legendariska tredelade malmtågsloket Dm3 mellan Luleå och Kiruna när man kör Iron Ore Explorer för den engelska researrangörer Desperate Railtours. Fokus på resan var att åka svåråkta sidospår på gruvområdet i Kiruna, sidolinjerna till gruvorna Aitik, Svappavaara, Vitåfors samt spåret till malmhamnen i Sandskär.

Längd 144 min

DVD: 149 kr + porto

 

  Motor- och maskindag på Sveriges Järnvägsmuseum  (bestnr TAM66)
Både motorlok, motorer och maskiner stod i centrum när Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle arrangerade en motordag 2011 som sin årliga museidag. Fyra stora diesellok visades upp tillsammans med ångkran, lingrävare, olika maskiner och en smalspåriga industribana som hade flera gästande smålok.

Filmen är alltså inspelad på Sveriges Järnvägsmuseums arena Gävle.

Längd 85 min

DVD: 149 kr + porto
  Krokodilen besöker Eltåg 150 år (bestnr TAM67)
Vid evenemanget ”Eltåg 100 år” på Sveriges Järnvägsmuseum firade Trafikverket 100 år med elektriska tåg i Sverige. Många olika svenska ellok visades men huvudattraktionen var elloket Krokodilen från Schweiz.
Filmen är på Sveriges Järnvägsmuseums i Gävle, samt på de extratåg som kördes mellan Gävle och Krylbo. Alltså evenemanget "Eltåg 150 år".

Längd 58 min

DVD: 189 kr + porto

 

  Bergslagernas Järnvägssällskap kör Rapid-lok för Eisenbahn-Romantik  (bestnr TAM68)
Bergslagernas Järnvägssällskap kör extratåg draget av Ra-lok nr 847 för filmning till ett avsnitt till tyska tv-programmet Eisenbahn-Romantik. Extratåget filmades på flera platser mellan Göteborg och Hindås i svenskt sommarväder. Filmen är gjord från samma material som filmades av Teknikarv och BJs för Eisenbahn-Romantik, och detta är en kraftigt förlängd version som presenteras av tyska programledaren Hagen von Ortloff.

Längd 40 min

DVD: 119 kr + porto

  Skelleftebanan 100 år  (bestnr TAM69)
Sommaren 2012 firades 100-årsjubileum på järnvägen Bastuträsk--Skellefteå. Den 64 km långa järnvägen har ingen reguljär persontrafik sedan 1992. Nu var det Malmbanans vänner som körde persontåg hela jubileumshelgen. Skelleftebanan är elektrifierad sedan 1997, så man körde uteslutande med elloket D nr 444 som dragkraft. I filmen följer vi jubileumståget från Bastuträsk till Skelleftehamn. På lördagen körde man tre vänder med extratåget på banan. Vi kör också ett kort besök på hamnens dag i Skelleftehamn och på Finnfors kraftverksmuseum i Skellefteälven.

Längd 70 min

DVD: 149 kr + porto
  Första ångtåget på nya Haparandabanan  (bestnr TAM70)
En film från ångtågskörningen Boden–Haparanda i september 2012, med resa på nya Haparandabanan några månader innan den öppnades för trafik. Tåget drogs av B-loken nr 1037 och 1085 samt hade 15 vagnar från Bergslagernas Järnvägssällskap och Malmbanans Vänner. Veterantåget åkte också över gränsbron, fram till Torneå station i Finland.

Längd 97 min

DVD: 149 kr + porto
  Ångtåget som inte kom till Kornsjö  (bestnr TAM71)
En film från ångtågskörningen Göteborg–Ed vintern 2014. Bergslagernas Järnvägssällskap inbjöd till ångtåg med ångvärme. Man ville köra till Kornsjö i Norge, men det blev istället stopp vid gränsen. Det blev ändå en pampig vinterresa med mycket ångrök.

Längd 58 plus 25 min

DVD: 149 kr + porto

 

  Elektrokemiska fabriken i Skoghall  (bestnr TAM79)
En arkivfilm från Uddeholms AB. Färgfilm från 1954 som beskriver elektrokemiska fabriken i Skoghall och dess produkter. Några korta sekvenser på växling med kemikalievagnar på bruket finns, samt vagnsbjörnstransport av natronluttankvagn på Södermalm i Stockholm.

Längd 30 min

DVD: 149 kr + porto
Erbjudande för privatpersoner: 49 kr om du samtidigt köper en annan film till fullpris.

 

Skvaltkvarnen i Hult (bestnr TAM80)
Hembygds-, kultur- och teknikhistoria på samma gång. Se den gamla skvaltkvarnen vid Hult norr om Karlstad väckas till liv på kvarnens dag. Folk strömmar till för att se på kvarnen och köpa nymalt rågmjöl.

Längd 18 min

DVD: 149 kr + porto
Erbjudande för privatpersoner: 49 kr om du samtidigt köper en annan film till fullpris. FÅ EXEMPLAR KVAR.

 

Bodabergs torvströfabrik (bestnr TAM81)
Hembygds-, kultur- och teknikhistoria på samma gång. Se en åktur med fabrikens järnväg ut på torvmossen och följ med in i fabriken för att se hur man gör torvbalar på gammalt vis.
På DVD-versionen kan man välja ljudspår med eller utan speaker. Både huvudfilm och bonusfilm på DVD-versionen har valbar svensk textning.

45 min

DVD: 149 kr + porto 49 kr om du samtidigt köper en annan film till fullpris. FÅ EXEMPLAR KVAR.

 

 

Priserna gäller t o m 2022-12-31, eller så länge lagret räcker.

Slutsålda filmer

Följande filmer är slutsålda, filmerna kan naturligtvis finnas i enstaka exemplar hos någon återförsäljare.

  Sista resan till Otterbäcken (bestnr TAM03)
Värmlandståg arrangerade en utflyktsresa på forna NBJ-sträckan Strömtorp–Otterbäcken i maj 1990. Det blev både en avskedsresa för T21-loken och bandelen. Delar av Gullspång–Otterbäcken som idag är cykelväg filmades från T21-lokets förarhytt.

Längd 25 min.

SLUTSÅLD.
  Avskedsresa till Tibro  (bestnr TAM04)
Svenska motorvagnsklubben arrangerade en avskedsdag på Karlsborgsbanan mellan Skövde och Tibro i november 2006. Det var en av de sista chanserna att få åka banan inför den planerade nedläggningen.

Längd 40 min.

SLUTSÅLD.
  Ångtåg mitt i Järnriket (bestnr TAM09)
Sommartrafik med ånglok på smalspåriga Jädraås–Tallås Järnväg (JTJ) mitt i Järnriket i Gästrikland. Följ två ångtåg i trafik under en vanlig trafikdag på sommaren i en historisk tillbakablick.

Längd 30 min.

SLUTSÅLD.
 
  Bergslagsbanan 125 år (bestnr TAM25)
Bergslagsbanans 125-årsjubileum firades i oktober 2004 med tåg mellan Göteborg och Åmål av föreningarna BJs och JÅÅJ. Tre ånglok var i drift under dagen och fick tillsammans dra jubileumståget en sträcka.

Längd 55 min.

SLUTSÅLD.
Hästjärnvägen Tagel–Bor 100 år (bestnr TAM29)
100-årsjubileet av Tagels hästjärnväg, den första delen av Ohsabanan, firades en solig och härlig sommardag. De många besökarna uppskattade blandningen av aktiviteter med ångloks- och veteranbusstrafik.

Längd 50 min.

SLUTSÅLD.
  SJK Årsmötesresa 2002 (bestnr TAM39)
Denna film har 45 minuter hämtat från SJKs årsmötesresa 2002. Det är en film med F- och TMY-lok, med parallellfilmning från Nordvästra stambanan, Fryksdalsbanan och Skoghallsbanan. För GM-intresserade finns ett kortare avsnitt med T44- och Tb-lok på Karlstad C i samband med årsmötesresan.

Längd 45 min

SLUTSÅLD.
Ryttarens torvströfabrik (bestnr TAM82)
Anläggningen blev årets industriminne 2004. Vi besöker Ryttarens torvströfabrik på Torvens dag och får se både torvfabriken invändigt och följa med på en åktur på torvjärnvägen.
För de riktigt industribaneintresserade dessutom en åktur i sin helhet längst ut så långt banan är farbar.

40 min samt 32 min bonusfilm

SLUTSÅLD.
Torabergets hemligheter (bestnr TAM89)
En kortfilm från en guidad tur på sista visningen av en nedlagd ledningscentral utanför Varberg våren 2002. Filmat i lätt ”dogma”-stil när vi får följa med på en rundvandring i den gamla ledningscentralen. Vi får höra lite vad guiden berättar kompletterat med olika scener från anläggningens inre.

Längd 12 min

SLUTSÅLD.
  Från förarplats/Cabride - Bergensbanen - Minutt for minutt  (bestnr NRK01)
På två DVD-skivor visas en hel åktur från Bergen till Oslo på norska Bergensbanan. Den 436 min (!) långa dokumentärfilmen är gjord år 2009 av norska statliga tv-kanalen NRK2 och programmet sändes i sin helhet på NRK2 på 100-årsdagen av Bergenbanans öppnande. Programmet är filmat med fyra kameror och visar främst vyer från förarplats. Men enstaka andra scener förekommer också. Programmet har norskt tal och är inspelat i widescreen.

Längd 436 min SLUTSÅLD.

  Från förarplats/Cabride - Nordlandsbanen - Minutt for minutt  (bestnr NRK02)
På tre DVD-skivor visas en resa från Trondheim till Bodö på norska Nordlandsbanan. Den 594 min (!) långa dokumentärfilmen är gjord år 2013 av norska statliga tv-kanalen NRK Hordaland. Programmet har norskt tal och är inspelat i widescreen.

Längd 594 min SLUTSÅLD.


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2023
Senast uppdaterad 2023-03-26.