Expedition Gårdsjö

TAM22

  Expedition Gårdsjö (bestnr TAM22)
Beredskapsdiesellok stod uppställda på platser över nästan hela landet. I Gårdsjö väster om Hallsberg stod fyra V3-lok. För att ta ut dem krävdes att man byggde nya spår till lokhuset. Expedition genomfördes helt av BJs.

Huvudfilmen är på 60 min, därtill två bonusfilmer på totalt 35 min.

Fyra V3-lok stod uppställda som beredskapslok i ett lokhus vid Gårdsjö station några mil väster om Hallsberg på Västra stambanan. I sin iver att rationalisera verksamheten hade Banverket rivit spåren fram till lokhuset. Loken stod därför utan spåranslutning med omvärlden. Vid avvecklingen av beredskapsloken såldes tre lok (V3 nr 10, 14, 47) till BJs och det fjärde (V3 nr 18) till Sveriges järnvägsmuseum. Sensommaren 2004 var det dags att hämta ut loken. I denna film får vi följa expeditionen från Göteborg till Gårdsjö och titta på allt arbete som behövdes för att bygga nya spår till lokhuset.

   I denna DVD ingår två bonusfilmer:

  • ”V3-loken provkörs” visar hur de hämtade V3-loken provkörs på Lärje. Det blir enklare växling med V3-lok och V3-parad med flera lok i gång samtidigt. (15 min)

  • ”Expedition Landeryd” är inspelad 2003 då fem T23- och V3-lok hämtades i lokstallet i Landeryd och kördes till Burseryd inför skrotning hos Ekefors skrot. I filmen finns även historiska scener på Tp- och T23-lok. Det är även ett kort inslag när ett T23 startas hos Nässjö järnvägsmuseum i samband med att loket tas över av BJs (20 min).

Omslag

Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.   Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.

Klicka på bilderna för att se omslaget uppförstorade i nytt fönster.

Filmdata: TAM22 – Expedition Gårdsjö

Längd   Huvudfilm 60 min
Bonusfilmer 15+20 min
Typ   Pressad DVD-9
Format 4:3
Ursprungligt material Huvudfilmen är inspelad på DV.
Bonusfilmer är inspelade på DV och Video8.
Redigering Digitalt
Ljudspår Valbart ljudspår med eller utan speaker
Textning Valbar textning i svenska
Extramaterial Meny för val av avsnitt
Inga trailers etc i filmen

.

 


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.