Hästjärnvägen Tagel–Bor 100 år

TAM29

  Hästjärnvägen Tagel–Bor 100 år  (bestnr TAM29)
100-årsjubileet av Tagels hästjärnväg, den första delen av Ohsabanan, firades en solig och härlig sommardag. De många besökarna uppskattade blandningen av aktiviteter med ångloks- och veteranbusstrafik.

Sanfrid Berglund som ägde Ohs bruk i början av seklet lät bygga en ångsåg i Tagel och en järnväg mellan Tagel och Bor. Hästar drog trallorna och man hade ingen lokdrift då. Sanfrid lät sedan förlänga järnvägen till Ohs även om det tog några år. Detta blev den industribana som idag är veteranjärnvägen Ohsabanan.

100-årsjubileet av hästjärnvägen firades i samband med att Ohsabanan inledde trafiksäsongen 2006. I Bor firades med en hästdragen vagn och tal av kommunalrådet. Man körde ångtåg mellan Bor, Tagel och Sjövägen. Resenärerna kunde också byta till veteranbuss som gick samma väg. I Tagel demonstrerades en gammal stickhyvel vilket fick symbolisera det gamla sågverket.

Med i filmen finns en kortare presentation av Ohsabanan, lite historia om Tagel och sågverk samt även information om de lok som användes. Man hade tre ånglok under ånga denna dag. Motorloket "Ohs" drog ett godståg och stod sedan uppställt på bangården.

Filmen är textad både på svenska, engelska och tyska. En perfekt present för din järnvägsintresserade vän eller släkting i utlandet. Skivan är spelbar i datorer hela världen, för stationära spelare behövs en DVD-spelare som klarar PAL-skivor, dvs främst i Europa.

Omslag

Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.   Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.

Klicka på bilderna för att se omslagen uppförstorade i nytt fönster.

Filmdata TAM29 – Hästjärnvägen Tagel–Bor 100 år

Längd   50 min
Typ   DVD-R
Format 4:3
Ursprungligt material Dvcam, kompletterat med enstaka scener DV
Redigering Digitalt
Ljudspår Valbart ljudspår med eller utan speaker
Textning Valbar textning i svenska, engelska och tyska
Extramaterial Meny för val av avsnitt
Inga trailers etc i filmen

.

 


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.