Parallellkörning Västkustbanan

TAM37

  Parallellkörning Västkustbanan  (bestnr TAM37)
En unik körning med dubbla tågsätt, med två ånglok vardera på dubbelspåret söderut från Göteborg till Halmstad i bästa sommarväder. Persontåget drogs av B-loken SJ B nr 1037 och BJ B3 nr 130. B nr 1037 hade året innan tagits ut från ett beredskapsförråd på Malmbanan och gjorts driftduglig av BJs. Detta blev premiärturen för loket som varit avställt i flera årtionden. BJs historiska godståg bestod av 34 äldre godsvagnar i äldre målning och märkning. Detta tåg drogs av SJ E2 nr 1333 och 935. E2 nr 935 tillhör Järnvägssällskapet Åmål–Årjängs Järnväg, JÅÅJ.


Trailer till filmen: http://www.youtube.com/watch?v=YRUmCM5VLNU

Årets diggarfilm på DVD!
Ja, vi sticker ut hakan lite denna gången, när vi presenterar nya filmen. Aldrig tidigare har det gjorts en svensk ånglokfilm med så mycket action som när vi följer BJs parallellkörning på dubbelspåret mellan Göteborg och Halmstad i maj i år.

Årets ånglokshändelse var ju SJKs årsmötesresa, när BJs körde parallellt med dubbla ånglok mellan Göteborg och Varberg. Nu finns denna fantastiska resa på DVD, TAM37 ”Parallellkörning Västkustbanan”. I bästa soliga försommarväder är resan filmad med ny HD-video, för bästa bildkvalitet. Nya filmen 115 minuter lång, och visar bl a den berömda körning genom Gårdatunneln som redan flera tusen människor sett i en kortversion på Youtube. Dessutom ser vi tågen filmade från motsatta tåget, i hytten på B 1037 och E2 935, vid fotokörningarna och längs linjen. Persontåget på 13 vagnar drogs av B 1037, känt från ”Expedition Sandträsk” och B3 130. Godståget drogs av E2 1333 och 935 och bestod av BJs ”historiska godståg” på hela 34 vagnar. Det är verkligen ett unikt tillfälle att se de bägge tågen köra om varandra, eller ligga parallellt långa sträckor.

Filmningarna är gjorda i samarbete med Südwest Fernsehen/Eisenbahn-Romantik, Tyskland.

Den 115 min långa filmen är indelad i 20 kapitel för att man lätt ska kunna välja önskat avsnitt de gånger man vill se en kortare bit.

Filmen är textad både på svenska och engelska. En perfekt present för din järnvägsintresserade vän eller släkting i utlandet. Skivan är spelbar i datorer hela världen, för stationära spelare behövs en DVD-spelare som klarar PAL-skivor, dvs främst i Europa.

Omslag

Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.   Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.

Klicka på bilderna för att se omslagen uppförstorade i nytt fönster.

Filmdata Parallellkörning Västkustbanan - TAM37

Längd   115 min huvudfilm
Typ   Pressad DVD-9
Format 16:9
Ursprungligt material Högupplöst video HDV 1080/50i
Redigering Digitalt
Ljudspår Valbart ljudspår med eller utan speaker
Textning Valbar textning i svenska eller engelska
Extramaterial Karta på omslagets insida över den linjesträckning som resan gick.
Meny för val av avsnitt

.

 


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.