Ångtåg mitt i Järnriket

TAM09

  Tåg 150 på Sveriges Järnvägsmuseum (bestnr TAM09)
Sommartrafik med ånglok på smalspåriga Jädraås–Tallås Järnväg (JTJ) mitt i Järnriket i Gästrikland. Följ två ångtåg i trafik under en vanlig trafikdag på sommaren i en historisk tillbakablick.

Jädraås–Tallås Järnväg (JTJ) är en smalspårig veteranjärnväg mitt i Järnriket i Gästrikland. Den drivs av en museiförening som grundades redan 1961. Banan man trafikerar är en del av forna Dala–Ockelbo–Norrsundets Järnväg (DONJ).
   JTJ ingår i Järnriket, med olika museum och teknikhistoriska sevärdheter i Gästrikland.
   DONJ var en 86 km lång privat järnväg med 891 mm spårvidd. Den förstatligades aldrig utan drevs fram till nedläggningen av Kopparfors AB. När DONJ lades ned 1970 kunde museiföreningen etablera sig på sträckan mellan Jädraås och Tallås, 4½ kilometer.
   I denna film gör vi en historisk tillbakablick till hur banan såg ut i början av 1990-talet. Det är trafik med två tågsätt dragna av lok nr 2 Korsån och lok nr 4 Sigbjörn. Vi får också se lok nr 8 och 9 samt ångvagnen Majorn under ånga.

Den här JTJ-filmen är faktiskt en av de första filmerna vi gjorde, även om den aldrig blivit släppt officiellt. Det var 1990 som det första materialet spelades in på JTJ under sommaren. Kameran var en Philips S-VHS-C som användes då, bildkvaliteten inte så dum med dåtidens mått. Mycket av det står sig bra när inspelningarna gjordes ljusa och fina dagar. 1991 kompletterades det med några tagningar till och senare under 1991 så redigerades filmen på bandspelare. Men den släpptes aldrig. 2001 redigerades filmen om på dator, och av någon anledning så blev den liggande ett tag till. 2005 var det dags att skrämma liv i projektet igen, och då visades det sig att en annan filmare varit där med sin Sony Video 8-kamera på eftermiddagen samma dag i juli 1990 som de första filmningarna var gjorda i ursprungliga filmen. Det fanns det också lite film taget senare på sommaren 1990.
   Så under några intensiva sommardagar 2008 lades de nya scenerna in i filmen och den redigerades klar. Nu var det dags för dvd-produktion, så filmen lyftes till vanlig standard, kapitelval, textning på svenska och engelska, och dubbla ljudspår.
   Det som började som en aktuell film har blivit en historisk film, en återblick på hur JTJ såg ut 1990–1991.

Omslag

Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.   Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.

Klicka på bilderna för att se omslagen uppförstorade i nytt fönster.

Filmdata Ångtåg mitt i Järnriket - TAM09

Längd   30 min
Typ   DVD-R
Format 4:3
Ursprungligt material S-VHS, kompletterat med Video 8
Redigering Digitalt
Ljudspår Valbart ljudspår med eller utan speaker
Textning Valbar textning i svenska eller engelska

.

 


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.