Ryttarens torvströfabrik

TAM82

  Ryttarens torvströfabrik  (bestnr TAM82)
Anläggningen blev årets industriminne 2004. Vi besöker Ryttarens torvströfabrik på Torvens dag och får se både torvfabriken invändigt och följa med på en åktur på torvjärnvägen.
För de riktigt industribaneintresserade dessutom en åktur i sin helhet längst ut så långt banan är farbar.

Under nästan hela 1900-talet bröt man torv vid Ryttarens torvströfabrik utanför Falköping. När andra torvströfabriker lades ned satsade Hasselfors på Ryttaren. Man moderniserade fabriken och satsade på trädgårdsmarknaden genom att sälja torvmull i säckar. Tidigare hade man sålt torven i balar. Med tiden blev ändå anläggningen föråldrad och Hasselfors lade ned fabriken 1997. Två år senare ombildades anläggningen till ett museum som drivs av en förening. Idag är det en välvårdad fabriksmiljö med torvströfabriken som huvudattraktion, arbetarbostäder, maskinhus med verkstad och smedja, samt en smalspårig järnväg. Vi besöker Ryttaren under Torvens dag, ett årligt evenemang då anläggningen visas för allmänheten och tågen rullar på banan ut till mossen.
   Dessutom en helt fristående bonusfilm från en åktur på hela den körbara delen av torvjärnvägen på ungefär 3 kilometer. En chans att få uppleva en åktur bakom banans Hartelius. Bonusfilmen är inspelad på  SJK Småbaneavdelnings besök hösten 2001.

Filmen är textad både på svenska och engelska. En perfekt julklapp för din järnvägsintresserade vän eller släkting i utlandet. Skivan är spelbar i datorer hela världen, för stationära spelare behövs en DVD-spelare som klarar PAL-skivor, dvs främst i Europa.

Omslag

Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.   Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.

Klicka på bilderna för att se omslagen uppförstorade i nytt fönster.

Filmdata Ryttarens torvströfabrik - TAM82

Längd   40 min samt 32 min bonusfilm
Typ   DVD-R
Format 16:9
Ursprungligt material Dvcam, stereoljud
Bonusfilm, DV, stereoljud
Redigering Digitalt
Ljudspår Valbart ljudspår med eller utan speaker
Textning Valbar textning i svenska eller engelska
Extramaterial Meny för val av avsnitt
Infotexter
SJK Småbaneavdelning besöker Ryttaren 2001
Inga trailers etc i filmen

.

 


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.