Torabergets hemligheter

TAM89

  Torabergets hemligheter (bestnr TAM89)
En kortfilm från en guidad tur på sista visningen av en nedlagd ledningscentral utanför Varberg våren 2002. Filmat i lätt ”dogma”-stil när vi får följa med på en rundvandring i den gamla ledningscentralen. Vi får höra lite vad guiden berättar kompletterat med olika scener från anläggningens inre.

Under 50- och 60-talen byggdes många skyddade anläggningar för civilförsvaret. Bland dessa anläggningar var ledningscentraler i många av landets kommuner. Åren 1963–1968 byggdes ledningscentralen ”Tora” i ett bergrum norr om Varberg, för civilförsvaret, järnvägsdrift, brandkår och kommunledning. Ledningscentralen byggdes i två plan på vardera 1.100 kvadratmeter. Med 30 meters bergtäckning ansågs anläggningen som fullträffsäker och skulle stå emot alla dåtidens vapen. Det fanns logement för drygt 100 personer, matsal, hygienutrymme, telefonväxel, ledningsrum, hjälpkraftutrustning och kylanläggning för luft.
   En del övningar har hållits genom åren, men 1998 bestämde man sig för att avveckla anläggningen. Merparten av utrustningen, som antingen var användbar på annat håll eller skulle skrotas, flyttades ut. Det bestämdes att sommaren 2002 skulle kvarvarande anläggningen förseglas för gott.
   I april 2002 passade Varbergs kommun på att ha ”öppet hus” på anläggningen. Under några timmar en söndagseftermiddag guidades några hundra personer runt i den nästan helt tömda anläggningen. Vi följer med som besökare på en av de guidade rundvandringarna i den tidigare hemliga anläggningen för att se vad som döljer sig bakom porten i berget. Grupper om 30 personer slussades runt för att se på det som fortfarande fanns kvar inne i anläggningen.

Omslag

Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.   Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.

Klicka på bilderna för att se omslagen uppförstorade i nytt fönster.

Filmdata Torabergets hemligheter - TAM89

Längd   12 min
Typ   DVD-R
Format 4:3
Ursprungligt material DV, stereoljud
Redigering Digitalt
Speaker Javisst
Textning Ny DVD-version med valbar textning på svenska
Extramaterial Meny för val av avsnitt
Inga trailers etc i filmen

.

 


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.