Cabride Dm3 Kiruna-Narvik del 1

TAM45

  Cabride Dm3 Kiruna-Narvik del 1 (bestnr TAM45)
En resa i förarhytten på ett Dm3-lok som drar ett malmtåg med 52 vagnar mellan Kiruna och Narvik. Det är en vinterdag när Dm3-loken fortfarande drar de flesta tågen på Norra Malmbanan. Vi visar hela resan från Kiruna till Narvik.

Cabride Dm3 Kiruna-Narvik del 1 och Cabride Dm3 Narvik-Kiruna del 2 är förarplatsfilmer på totalt 6½ timmar från en resa med Dm3-lok på Norra Malmbanan Kiruna-Narvik tur och retur. Resan är gjord på vintertid, en helt vanlig malmbanevardag. Dm3-loken stor för merparten av trafiken på Norra Malmbanan, och vi ser endast ett Iore-lok på hela resan. Det är de gamla 52-vagnarstågen som rullar på banan. Bangårdar har till viss del byggts om för de kommande längre malmtågen, annars är det filmningen gjord innan Dm3-loken byttes ut mot Iore-lok och stora delar av kontaktledningsanläggningen moderniserades. Dm3-loken har varit trogna malmtågsdragare i många år, och vi åker med Dm3-loket "Josefina" som strax innan resan hade fått nysvarvade hjul och nya koppelstänger. Ändå får vi uppleva hur Dm3-loket skakar och rör sig nästan likt ett ånglok när det ibland får arbeta hårt med det 52 vagnar långa pelletståget i kraftiga backar.

Del 1 och del 2 visar enbart själva tågresan. Lossningen av tåget i Narvik, och lastningen av ett malmtåg i Kiruna visas i filmen "MTAB Dm3 norr om Polcirkeln" (TAM60).

Norra Malmbanan är totalt 170 km, Kiruna-Riksgränsen är 128 km och Riksgränsen-Narvik är 42 km. Högsta hastigheten för lastade malmtåg är 50 km/h och för tomtågen är det 60 km/h. Så det är resor i långsam hastighet.

Filmning är gjord med två kameror, så ibland tittar vi ut åt sidan och någon enstaka gång även bakåt vid intressanta stationer eller banavsnitt. Men allt är filmat från förarhytten på Dm3-loket "Josefina".

I filmen finns namnskyltar på trafikplatser, många av de banvaktstugor som finns längs linjen, de flesta snögallerier och bergtunnlar är också utsatta med namnskyltar, och på norska sidan är blockposterna namnskyltade.

Kapitelindelning

För att lättare kunna finna olika avsnitt i den långa filmen är den indelad i drygt 60 kapitel, som man kan hoppa fram och tillbaka mellan. Trafikplatser och de flesta bergtunnlar har egna kapitel.
Följande 20 kapitel kan man dessutom nå direkt från skivans menyer:

 1. Inledning
 2. Malmtåg dragna av Dm3-lok
 3. Avresa från Kiruna malmbangård
 4. Passage av Rautas
 5. Möte i Rensjön
 6. Passage av Torneträsk
 7. Passage av Stenbacken
 8. Passage av Abisko Ö
 9. Nuoljatunneln
 10. Ankomst till Björkliden
 11. Tornehamnstunneln
 12. Möte i Kopparåsen
 13. Passage av Vassijaure
 14. Passage av Riksgränsen
 15. Passage av Bjørnfjell
 16. Spionkopentunneln (alltså nya tunneln som byggdes istället för Norddalsbron)
 17. Hundalentunneln (alltså nya spår 2 på Katterat station)
 18. Möte i Straumsnes
 19. Ankomst till Narvik
 20. Eftertexter

 

Omslag

Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.  Klicka på bilden för att se omslaget uppförstorat.

Klicka på bilderna för att se omslagen uppförstorade i nytt fönster.

Filmdata TAM45 – Cabride Dm3 Kiruna–Narvik del 1

Längd  218 min
Typ  DVD-9
Format 4:3
Ursprungligt material DV, stereoljud
Redigering Digitalt
Speaker Valbart ljudspår med eller utan speaker
Textning Valbar textning på svenska eller engelska
Extramaterial Meny för val av avsnitt

.

 


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.