Livet efter VHS

Vad ska jag göra när inte VHS-filmer går att få tag på?

Hur kan du se på DVD-skivor?

Jag får då och då frågor om vi kan leverera filmer på VHS, eller ibland t o m om vi kan leverera filmer på CD-skivor.

1998 började DVD-system att på allvar säljas i Sverige, och det ersatte ju till viss del inte enbart VHS, utan också Video-CD-systemet som man försökt lansera men som floppade rätt rejält.

Nu 12 år senare, 2010, är det mycket svårt att få tag i askar att sälja VHS-produktioner i, nästan ingen vill kopiera VHS, och efterfrågan på band är långt under 1%. Efterfrågan på film på CD, Video-CD, eller motsvarande är långt under 1 ‰. Ärligt talat så frågar långt fler kunder efter blu-ray, som kommer att komplettera eller ersätta DVD på sikt. Men idag är licensavgifterna så stora för blu-ray att det inte är ett alternativ när det gäller småserieproduktion. Video-CD finns det nog bara något 10-tal långfilmer släppta på svenska marknaden innan man lade ned det. Visst kan man göra filmer på det systemet, men det behövs några hundra kunder som vill köpa det för att det ska vara meningsfullt.

Vad kan du göra?

Hur gör man då om man älskar sin gamla VHS-spelare eller har en dator på bara kan spela CD?

  1. Det billigaste och enklaste alternativet är helt klart att köpa en DVD-spelare. På exempelvis Netonnet, eller då och då som ICA-kort-erbjudande (eller motsvarande) finns det DVD-spelare som kostar 299 kr. De är fullt tillräckliga att använda om du brukar vara nöjda med din VHS-spelare. Alla spelare i prisklassen 299-399 kr är spelare med basfunktioner, de går att styra menyer, välja ljudspår och olika textspår. (Glöm bara inte bort att ställa in bildformat på samma sätt som du gör med din digitalmottagare).
     
  2. Andra alternativet är att byta till en DVD-läsare i datorn. Ja, det är egentligen inte så lätt eftersom enbart DVD-läsare knappt finns att få tag på länge. När denna text görs (2010-11) så har Netonnet DVD-brännare för 299 kr och Dustinhome har DVD-brännare för 199 kr. Men om du har en så gammal dator så du enbart har CD-läsare i den måste du troligen diskutera med en datorbutik så du får en DVD-spelare som passar i din dator.

    Sen behövs ett bra program. Windows Media Player har ofta problem med DVD. Jag brukar rekommendera AVS Media Player, som är gratis.
    http://www.avs4you.com/AVS-Media-Player.aspx
    Observera dock att har du ett äldre operativsystem så behöver du troligen leta fram en lite äldre version av programmet.

Slutsats

Billigast och enklast är utan tvekan att ta steget och köpa en DVD-spelare till tv:n.


Teknikarv.se – Video och böcker från Teknikarv
© Peter Berggren 1998–2016
Senast uppdaterad 2016-03-14.